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Question:

May County Elected Officials and Employees accept complimentary tickets the value of which
exceeds the $100 gift limit in the Code of Conduct (the “Code”) from the Albuquerque Hispano
Chamber of Commerce (the “Chamber”) for an event held by the Chamber?

Code Provisions:

This question requires the Code of Conduct Review Board (the “Board”) to analyze certain
definitions and restrictions contained within the Code. Initially, the Code defines a “gift” as:

*. . .any money, property, real property, personal property, service, license, permit, contract,
authorization, loan, travel, entertainment, food, hospitality, gratuity, or any promise of these, or
anything of value that is received or given without equivalent consideration or compensation.”

This definition then goes on to list ten exceptions to this definition, none of which would seem to
apply in this particular case.

The Code also defines the term “restricted donor™ as any person or entity who:

(1) Is seeking official action (i) by an elected official or volunteer, or (ii) in the case of an
employee by the employee or by an elected official, a county department or an employee's
supervisor. Such official actions shall include, but are not limited to, the decisions regarding
legislation, employment decisions, contract approval, approval of permits or development plans
or any other action or decision that is discretionary with an elected official or employee;

(2) Does business with or seeks to do business (i) with the board of county commissioners, the
county, an elected official or volunteer, or (ii) in the case of an employee, with an employee or
his/her department, elected office or an employee's supervisor;

(3) Conducts activities regulated (i) by an elected official or volunteer, or (ii) in the case of an
employee, with the employee or his/her department or the employee's supervisor.



Finally, the Code in Section 2-131 (d) imposes the following limitations on the acceptance of
gifts from restricted donors:

Restrictions. No candidate, or public servant shall intentionally solicit or accept a gift or gifts
with a market value greater than $100.00 from any restricted donor within a calendar year. No
candidate or public servant shall intentionally solicit or accept a gift or gifts in violation of any
federal or state statute or regulation, or any county ordinance, rule or regulation. This ban applies
to and includes family members of the candidate, elected official, employee or volunteer No
testricted donor shall intentionally offer or make a gift that violates this restriction. Any
candidate or public servant who accepts a gift subject to the conditions of this section shall 1ot

allow receipt of the gift to influence in any way the execution or integrity of their official actions
or decisions.

Analysis:

In order to properly address this question, the Board must first determine whether or not the
Chamber is considered a restricted donor. Prior to 2016 the Chamber had a contractual
relationship with the County and thus appeared to be a restricted donor pursuant to the second
category of that definition noted above, However, the coniract between the County and the
Chamber expired in late 2015 and has not been renewed. In consultation with the County
Procurement and Business Services Department, there are no anticipated future contracts with
the Chamber nor are there any pending procurements that might involve the Chamber. As such,
based on these facts, it would appear that the Chamber in no longer considered a restricted donor
for purposes of this question assuming that they are not going to pursue any new confractual or
financial relationship with the County in the near future.

The Code restriction on gifts contained in Section 2-131 (d) only refers to gifts given to elected
officials or County employees (public servants) by a restricted donor. The Code does not
address gifts given to public servants by any other source. Therefore, if the source of a gift does
not fit into one of the three categories of restricted donors named in the Code, there is no
restriction on the amount of gifts that a public servant may receive from those other sources.
Additionally, it should be noted that the last line of Section 2-131 (d) indicates the spirit behind
the general rule which is to discourage the acceptance of gifts as a means to influence the
decision making of any public servant.

Conclusion:

Elected officials and County employees may accept complimentary tickets to the Chamber’s
2016 annual event and not be in violation of the Code’s restrictions on acceptance of gifts so
long as the Chamber does not intend to seek a contractual or financial relationship with the
County in the near future.
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